Az ötvenesek ébredése
2018. február 02. írta: mbudai

Az ötvenesek ébredése

avagy még mindig nem csak a 20 éveseké a világ

A tréningjeimen sok ötvenessel találkozom, akiken gyakran azt látom, már feladták álmaikat és vágyaikat. A munkahelyükön túl akarnak élni a nyugdíjig, esélyt sem adnak már maguknak, pedig nagyon úgy néz ki, hogy a helyzet újra és végre a javukra változik. Nagyszerű évek állhatnak előttük, de ehhez ők is kellenek.

 Az előző rész tartalmából: Míg korábban munkanélküliségről beszéltünk, manapság munkaerőhiányról szólnak a hírek. Tabuk, dogmák dőlnek meg és korunk vezetőinek be kell látniuk: sokkal jobban kell figyelniük arra, hogy megtartsák munkatársaikat, mert néha egyszerűen nem jön helyettük más. Itt találod az előzményt. 

 

Mottó: ez most egy picit hosszabb lesz, de tudom, Ti el fogjátok olvasni.

 Mindenki az Y, a Z és az Alfa generációról beszél, a huszonévesek vágyairól, szokásairól és az idősebbek alkalmazkodásáról. Tele van a róluk szóló cikkekkel a szaksajtó. Korunk tapasztalt, kvalifikált ötvenesei, közép- és késői negyvenesei pedig joggal érezhetik, őket lassan elfelejtik. Ez igazságtalan és szeretném, ha nem így lenne. Talán ezzel a cikkel tudok segíteni valamit.

 

 

Sokat beszélgetek velük. Azt mondják, a legtöbb cég huszonéveseket keres, de tíz év tapasztalattal. Fiatalos, lendületes csapat, olvassák, az ötvenesek pedig lemondóan legyintenek. Itt sem kellünk, mondják, és tényleg – bár minden HR-es elmondja, nincs életkor alapján történő diszkrimináció és hangsúlyozzák, ezzel tökre nem is értenek egyet, mégis, a legtöbb középkorú résztvevőm erre panaszkodik. Nehéz lenne igazságot tenni. Ebből a korosztályból nem mindenkire vonatkoznak az itt leírtak, de vannak, akik nem tudtak, vagy akartak alkalmazkodni a megváltozott elvárásokhoz. Sokan dolgoznak mélyen a tudásuk és a tapasztalatuk alatt lévő pozíciókban és szeretnének jobbat, de úgy érzik, elment mellettük a világ. Ez a cikk elsősorban nekik szól.

 

A lehetőség kapuja

Az előző bejegyzés a megváltozott munkaerőpiacról szólt és ennek a helyzetnek könnyen lehetnek nyertesei a jól alkalmazkodó ötvenesek – a KSH szerint ma Magyarországon 1,3 milliónyian vannak.

 

2018-01-29_2.pngForrás: KSH, kattintásra nagyobb lesz

 

Úgy látom, történelmi lehetőségek előtt állnak, a munkaerő piac változásainak nyertesei lehetnek, mégpedig az alábbi, korántsem teljes körű pontok miatt.

 

Az ötvenesek új lehetőségének okai: 

  • A Ratkó korszak gyermekei hamarosan nyugdíjba mennek, a helyükre ember kell, a matek jól látszik a korfán
  • Az átlagéletkor emelkedik – egy átlagos magyar nő 2001-ben 76,46 évig élt, addig ez a szám 2016-ban már 79,21 és szerencsére tovább emelkedik, Budapesten már 80 év felett van
  • A nyugdíjrendszer 2030-ra nagy bajban lesz, nincs mese, ha tovább élünk, tovább is kell dolgozni
  • Az egyébként is elöregedő társadalomban a fiatalok számszerűleg kevesebben vannak, nem is tudják és nem is akarják pont azokat a helyeket betölteni, mások a vágyak, az utak és ez így van jól.
  • A külföldi munka elszívó ereje erősödik, egyre többen dolgoznak határainkon túl
  • Rohamosan fejlődik a technológia, egyre több a lehetőség, ami segíti a mobilitást, ráadásul az otthoni munkavégzés már a jelen, több munkakörben akár be sem kell járni dolgozni az irodába, egy somogyi zsákfaluból is lehet dolgozni, csak internet kell hozzá 

 

A lehetőség tehát adott, csak ki kell használni. De sajnos itt sincs sült galamb és az egyén akarása, cselekvése nélkül eredmény sem lesz. 

 

Henry Ford elmúlt 45 éves, amikor megjelent a T-Modell

 

Az ötvenesek előnyei

Van tapasztalatuk, energikusak és többnyire az egészségük is rendben van. Fegyelmezettek, elkötelezettek a cég és a kollégák mellett. Tisztelik a vezetőket és hallgatnak is rájuk. Tudnak és akarnak dolgozni. Bizonyított tény, hogy a szellemi kapacitás ebben a korban még nem csökken. De az érmének van másik oldala is: ők is tudják, hogy az életben semmi sincs ingyen. Sokszor zavaró a fiatalabbak mindent elsöprő magabiztossága és eszméletlen fölényessége, megjelenik a kettős nyomás a gyerekek és az idősödő szülők részéről, több megerősítésre van szükségük és nem megy minden azonnal, de az összkép még így is több, mint pozitív.

 

Nekik is változni kell

Ma Magyarországon több szektorban van munkaerőhiány, ám képzett és képezhető embereket keresnek.

Egy mostani 50 évesnek legalább 15, de jó eséllyel még közel 20 évet kell dolgoznia.

A helyzet más a fővárosban és Borsodban, de korántsem reménytelen, amennyiben az érintettek felismerik, min kell változtatniuk, hogy jobb esélyeik legyenek a jövőben. Az ő döntése, hogy milyen körülmények között akarja eltölteni. Ha jobban, íme néhány javaslat, min érdemes változtatnia.

 

Charles Darwin 50 éves volt, amikor megjelent fő műve, a fajok eredetéről

 

A munkám során elsősorban nagyobb cégekkel dolgozom és ezt a világot ismerem, szóval a lista elsősorban erről szól, és persze korántsem teljes.

 

  • Önérvényesítés

Korábban azt mondták, mindenki legyen ugyanolyan. A krumplileves legyen krumplileves, elvtársak! Ma azt mondják, merj különbözni, légy eredeti. Think different. Merj konfliktusokat vállalni és kiállni magadért és az igazadért intelligens, kulturált módon. Régen nem kellett, szabadott, de annak már vége. A cégek önérvényesítő embereket keresnek, vagy olyanokat, akik megpróbálják ezt. Akik el tudják adni magukat és a gondolataikat, akiknek vannak önálló gondolataik és ötleteik. Az ötvenesek kiváló, jó értelemben vett fékek lehetnek, tapasztalatukkal, tudásukkal kiválóan ellensúlyozhatják a forrófejű, mindent azonnal akaró fiatalok kapkodását, máskor kirángathatják a csapatot a gödörből– de ehhez meg kell tanulniuk felvállalni a véleményüket.

 

Kevés huszonéves van a videóban. 

 

  • Rugalmasság

Régen kiszámíthatóbb volt a működés. Ma sajnos nem az. Holnap simán lehet másképpen, de még nem tudjuk. Igen, ez őrület és sokszor őrültség. Lehet, hogy a cég tegnap még erre tartott, holnap már amarra fog és akkor mást és máshogy kell csinálni. Ilyenkor felesleges morogni, ellenállni. Manapság csak a változás állandó, minden felgyorsult, rögtön kell és azonnal. Talán túlságosan is. Ebből a korosztályból van olyan tréning résztvevőm, aki amíg nem tudja biztosan amit tennie kell és nem segít neki valaki, inkább meg sem csinálja. A fiatalok úgyis belefognak, hogy fogalmuk sincs semmiről – nagy a különbség és szörnyen nehéz a téma, de mégis, a jobb jövőért talán megéri elgondolkodni rajta és próbálkozni.

 

  • Idegen nyelv

Egy 2017-es kutatás alapján az EU-ban három emberből kettő beszél legalább egy idegen nyelvet, Magyarországon ez az arány elszomorító, háromból egy. A régi orosz már mit sem ér, de ezt ők pontosan tudják. A gyerekeiknek egy, de gyakran két nyelvvizsga lapul a zsebében – nem ezt kell megcélozni, de komoly versenyelőnyt jelenthet a nem csak papíron létező, hanem szóban, írásban is használható nyelvtudás. A szellemi készségek megvannak, lifelong learning, knowledge is power, de nem kell a bullshit generátor.

 

 

  • Tanulás

Nagyon tisztelem a korosztály tudását és tapasztalatát, de gyakran látom azt is, hogy ez helyenként már elavult. Több tucat olyan jól fizető foglalkozás van, ami néhány éve még nem létezett, hihetetlen információbőségben élünk és ezt tudni kell kezelni és leszűrni belőle a szükségest. Nem szégyen és ördögtől való dolog 50 körül új szakmát tanulni, új sportba kezdeni, új kihívásokat keresni. Sőt, épp ellenkezőleg, ezt tisztelni fogják az emberek. A tanulásnak számtalan előnye van amellett, hogy egyszerűen többet tud általa az ember. Nem kifogás az életkor, itthon is van, aki 81 évesen diplomázott. Ezt lehet iskolarendszeren kívül is, vannak meetupok, konferenciák, nyílt tréningek az ingyenestől a túlárazottig, képzésben nagyon erős túlkínálat van. 

 

  • Technikai készségek

A Microsoft Office felhasználói szintű ismerete fontos, de sajnos már nem elégséges. Tudni kell használni az internetet, adatokat keresni és találni. Már nem a lexikális tudás számít – hanem hogy tudjuk, hol találjuk a szükséges információt. Szoktuk mondani, hogy Wiki a barátnőnk és Google a barátunk, itt kell tudni eligazodni. Mindenki segíteni fog, de kettőn áll a vásár. Le kell ülni a gép elé, kézbe a kütyüt és megkérni a gyereket, mutassa meg. A tablet és a streaming már régen nem újdonság. A technológia a mindennapok része, ismerete alap készség és tök jó program a gyerekkel is, hogy te, segíts már kicsit.

 

  • Motiváció

Gondolom, hogy nem lesz könnyű, hogy milyen nehéz, azt majd 15 év múlva megélem. De itt a lehetőség, hogy a jövő szebb legyen, mert bárki bármit is mond, szükség van erre a korosztályra, hasznosak, fontosak most is, de még inkább azok tudnak lenni a nagyon közeli jövőben. Nem fog rögtön sikerülni és mint mindig, itt is lesznek kudarcok. De mindig lesz olyan is, aki segít, ha tudja, miben és mikor segítsen, de ehhez bizony akarni kell. Ezt nem lehet megspórolni. Sajnos.

 

Kedves olvasó, ha eddig eljutottál és érintett vagy, hidd el, nekünk, harmincasoknak is szükségünk van a sokat látott, ám a kor követelményeit ismerő és azzal megbirkózó tapasztalt kollégák, kolléganők társaságára, tanácsára, a velük való közös munkára, mert sokat tudunk és akarunk is tanulni tőletek. Számít, mit gondoltok a világról és tájékozódási pontok vagytok a mindennapokban – még akkor is, ha általában nem ez látszik. Nagy arcunk van, magabiztosnak tűnünk, de sokszor ez csak a felszín. Úgyhogy lécci, vegyétek fel a kesztyűt és hajrá. Várunk Benneteket.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegtoro.blog.hu/api/trackback/id/tr3713626286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NYESmester 2018.02.02. 18:48:05

Az előző munkahelyemre pont ebben a korban helyezkedtem el, 10 éve. Tudtam tanulni, alkalmazkodni, nyerni a konkurrens jelentkezők között. A cég is teljesen befogadott, a közép-európai régióban a legjobb negyedben voltam.
Amit írtál teljesen megvalósult nálam is.
Csak most 61 vagyok, a környezet is, én is változtam. Újra a munkaerőpiacon, de már szinte láthatatlan vagyok, pedig ugyanazt az energiát - sőt többet - fektetek bele a keresésbe.
Bocsánat, de már nem új karriert kezdenék, hanem inkább a megfontoltság szerepét tölteném be. Ez ma nemigen kell...

a nemzet fogatlan provokátora 2018.02.03. 12:25:32

Bizony, kedves munkáltatók, hamar elmúlnak azok az idők, amikor két diplomás, ,három nyelvvizsgás, huszonéves, hosszú combú macskák jelentkeztek tömegével olyan munkakörökre is, amit egy idomított csimpánz is képes lenne ellátni fél napos betanítás után..:)

Duplaxiii 2018.02.03. 16:40:13

Aranyos írás, egy évtizedet késett.
Érintett vagyok, a baráti körömben is számtalan magasan képzett, nyelveket beszélő ötvenes található, akik egyike sem a szakmájában dolgozik!
Emlékszem a 2004-2005 közötti időkre, amikor a nyugati multiknak már nem kellett a piacfoglaláshoz a kiváló magyar szakmenerek sokasága és kizárólag életkoruk miatt tömegesen zárták ki őket a munkaerőpiacról hiszen a "fiataloké a jövő!" szlogennel valójában a kiszolgáló, gondolkodást pénzért, divatért, menő életmódért feladó "bloggergeneráció" lett pozicióba téve.
Jellemzően egy 40-es helyett két huszonéves, akiknek sem tapasztalatuk, sem kapcsolatrendszerük nem volt, de már nem is kellett, fogaskerekek lettek és a csapatépítés lett a kötelező.
Normális országokban a 50 körüliek és az idősebbek bincsenek elüldözve, hanem ellenkezőleg, a fiatalok pátyolgatására, tanácsadásra stb. a legoptimálisabbak.
Nálunk az ameriaki marketingalapú, tankönyvre épülő HR diktatúra a mai napig nem engedi vissza őket, hiszen azzal beismernék, még mindig nem köthetik meg az 50-esek cipőfűzőjét sem!
És ez a generáció másik bűne, hogy az utána érkezőket sem engedi a piacra, ők már eleve a kivándorlásra vannak ítélve.
Érdekes egybeesés a cikk idősítése és egy aktuális esemény között, hogy egy nagyon magasan képzett szakeber is éppen állásajánlatot kapott a szakmájából, pedig több mint egy évtizede segédmunkás egy kórházban, hiszen az ő tudása, szakértelme, tapasztalata csak takarításra, szemétszállításra, betegtologatásra elég egy mai 30-as HR-es szerint...
Érdemes megvizsgálni az állásportálokta is, a cégek szakmailag tanulatlan HR-esei készítik a szükséges igényeket, amiket a szintén szakmailag fapados HR-esek terítenek, majd a jelentekezőket a régi lottósorsolás szerint (a lukasztott maszk...) szűrnek, aztán a cég HR-ese még egy kis személyes értékelést is végez és kb. 1% az esély, hogy az állásra a magfelelő ember jelentkezhet a végén.
Egy 60 év felé közeledő magasan képzett és eszméletlen referenciákkal rendelkező ember, aki nemzetközi környzeteben még el is ismert!!!, ma arra alkalmas, hogy egy vállalkozás furgonját vezesse, árút terítsen.
Közben egy 57 éves gépjárművezető, aki több évtizedes rutinnal és referenciákkal is bír, például cégigazgatók sofőrje volt, köztük az egyik még miniszter is lett, szóval ő meg munkanélküli, ő arra a furgonra sem alkalmas, így marad neki a vagonrakodás és a fekete bútorcipelés.
.
További bűne a mai munkerőpolitikának, hogy 1 milliós a valós munkanélküliség és hasonló mennyiségű embert keresnek, Erre a 50 körülieknek továbbra sincs esélyük, sőt a tanulatlan halmaz akar pár hetes tanfolyamokkal másik alkalmatlan halmazt átképezni és még erre a vonalra sem a sokkal tapasztaltabb munkanélküli, pályaelhagyó halmaz veszik igénybe.
Mert az is alap, hogy az oktasson, aki megfelelő életkorú, és lényegtelen, hogy nem is ért ahhoz, amit oktat. Majd az amerikai tankönvekből...
.
Talán megemlítem még, hogy 10 perc alatt igazolni tudom, hogy a mai felsőfokú informatikai képzés hibás és káros! Hogy nem a jövőt oktatják, nem a jövő szakemvereit, hanem a múltat, hogy a aktuális feladatokhoz bérmunkásokat képezzünk.
Hogy a világ max. 2 év múlva váltani fog és a mai garnitúra gyakorlatilag használhatatlanná válik? Kit érdekel megint pár tízezer munkanélküli...
süti beállítások módosítása