Jégtörő

Kalandjaim emberek fejlesztése közben

Utolsó kommentek:

furious ewok 2018.10.25. 10:13:17

Mennyire rohadtul így van! Mindenhol ott van az a szemcsípő nyalógép alak, aki semmilyen hozzáadott értéket nem prezentál, és azt hiszed, előbb-utóbb a körmére néznek. De aztán rájössz, hogy ő áll a legjobban a főninél. Aztán azt is hiszed, hogy majd a vezetőváltás után ez megváltozik, de nem... az új főnöknél is ő fog a legjobban állni.

Bejegyzés: Kegyencek és hangyák

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.10.25. 06:46:22

Nem találkoztál a harmadik típussal, a szürke proletárral?

Bejegyzés: Kegyencek és hangyák

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.15. 01:01:28

Pár évtized múlva emberiség sem lesz, nem fog kelleni, nem lesz szükség rá, helyettesítenek mindenkit a robotok és a szálynet.Láthattuk a dokumentumfilm-sorozatban...
:D
Esetleg néhány szakmára szükség lehet azért majd, az erőműveket tervezni, építeni, fenntartani, stb.
Mert hogy ennek a q sok robotnak egy dologra van/lesz szüksége, de arra nagyon: áramra!

Komolyra fordítva, az első, faszbúkos kommentelő jól mondja, ha nem lesz az enbereknek bérük, fizetésük, akkor nem fognak tudni semmit se megvenni, nem lesz értelme gyártani a termékeket, nem fog senki venni lapostévét, trendi ruhákat, kocsit; kaját is azt fog csak enni, ami megterem a hátsó kiskertben, vagy a balkon sarkában.
Szóval ez nem fog ilyen hipp-hopp menni szerintem.Lesz egy valamilyen változás, de egyfajta egyensúlyt tartani fog kelleni a kereslet-kínálat függvényében.Legalább is remélem...
Vagy pedig ki kell alakuljon valamiféle alapjövedelem, amit mindenki meg kell kapjon, a minimális létfenntartáshoz.

Bejegyzés: Mit tegyünk, ha a gép elveszi a munkánkat?

MEDVE1978 2018.04.14. 09:11:30

Az egészet egy nagy egyenletként kell elképzelni. Mindezidáig működött az, hogy az egyik tényező - technológiai fejlődés - különböző ütemű fejlődése mellett a többi tényező is változik. A géprombolások az ipari forradalom idején az egyik példája volt, hogy az egyenlet "felborult", mivel széles tömegek kerültek abba a helyzetbe, hogy tudomásuk volt arról, hogy a gép elveszi a munkájukat, illetve még nem is tudták átképezni magukat ahhoz, hogy együttműködjenek a géppel.
Egyébként például a hazai cigányság példája is lényegében erről szól. A cigányok kereskedők, muzsikusok, fegyverkovácsok, kisiparosok voltak egészen a XIX. század végéig. A kereskedelem aztán fejlődött a mozgó árusokhoz képest, effektívebb és csatornázottabb lett, a fegyvereket már Weiß Manfréd gyártotta Csepelen, a kisipari termékeket szintén az új gyárak kezdték el gyártani. Eredményeképp a cigányok döntő része elveszítette a munkáját, a falvakba kényszerült a korábbi vándorló életmód helyett, ahol viszont földje nem lévén nélkülöző szegényparaszt lett.
De a XX. század 70-es éveiben tapasztalható gazdasági strukturális elmozdulásnak - szolgáltató szféra hozzáadott értékének és foglalkoztatottsági mutatójának emelkedése 70%-ig - is részben a technológiai fejlődés az oka.

Az egyértelmű, hogy a technológiai fejlődés most gyorsabb, mint bármikor korábban. Ehhez hozzájárul a korábbinál nagyságrendekkel jobb hatékonysággal rendelkezésre álló adatbázis és információcsere (internet és digitalizáció). A kérdés az, hogy ezt a gyors ütemű fejlődést is ellensúlyozni tudja-e a másik oldalon egyéb jellegű munkaerő iránti kereslet, amit ez a fejlődés áttételesen hoz létre. A válaszok egyre inkább a nem felé tendálnak, ezt mutatja a strukturális munkanélküliség a fejlett országokban. Ennek lényege az, hogy a technológiai fejlődés létrehoz állásokat, azonban ezek betöltéséhez olyan képzettség megszerzése szükséges, amelynek a kitanulása hosszú ideig tart és drága. Ez az oka annak, hogy rengeteg magasan kvalifikált betöltetlen állás van: programozó, reál pedagógus, orvos, informatikus, mérnök stb.
A probléma az, hogy sem a politikum, sem pedig a társadalmak és a gazdaság sem képes lereagálni ezt a nyereséget. Társadalmi szinten valószínűleg a változás tudatosítása is problémás. A kormányok, politikusok valószínűleg érzik a problémát, de a társadalmat akarják kiszolgálni, így egyelőre nem kezelik prioritásként. A globális kapitalizmus gazdasága pedig annyira kizsákmányoló, hogy rendszerének jellegéből adódóan nem képes előteremteni azt a tőkét, ami a megfelelő utánpótlás kiképzését finanszírozná.

Bejegyzés: Mit tegyünk, ha a gép elveszi a munkánkat?

különvélemény 2018.04.14. 06:10:37

Szokásos közhelycunami.

Ezúttal nem lesz "pótmunka" a kiesőknek, ezt már elmondta számos véleményvezér, köztük Elon Musk.
Nem véletlen, hogy a blogger sem merte leírni, hogy mit kellene tanulni, mert nincs mit tanulni.

"A régi Pest kintornásaival, írnokaival, vándorüvegeseivel, lámpagyújtogatóival is lett valami."
Ja "lett valami" párszáz emberrel, csakhogy most százezrekről beszélünk, és ezek egyszerre tűnnek el, nem hébe-hóba kihal egy szakma.

A mesterséges intelligenciát nem kell betanítani, mert megtanulja magától, nem kell fejleszteni, mert fejlődik magától, nem kell karbantartani, mert hibajavít magától, és korlátlan számban másolható.

Bejegyzés: Mit tegyünk, ha a gép elveszi a munkánkat?

kvadrillio 2018.04.14. 02:47:57

FELSZABADULNAK A TAKARÍTÓNŐK, BEJÁRÓNŐK, HÁZVEZETŐNŐK....STB....STB....ÉS VÉGE LESZ A RABSZOLGATARTÁSNAK VÉGRE !!! :o)....VAGY MÉGSE ???

Bejegyzés: Mit tegyünk, ha a gép elveszi a munkánkat?

Szalay Miklós 2018.04.14. 00:14:04

Egy alapos írás arról, hogy milyen iparizált világban élünk. Lásd benne a fokozódó gépesítésről, az emberi munkaerő kiszorulásáról írtakat:

egyvilag.hu/temakep/081.shtml

Bejegyzés: Mit tegyünk, ha a gép elveszi a munkánkat?

Blogologger 2018.04.13. 10:56:15

A legszörnyűbb az egészben hogy előre számolak.... tudják a következő lépéseidet.
keresztmetszetbe helyezik az életedet és abc forgatókönyvet -lehetséges végkifejleteket valósziűsíteek-
na ez a baj mert mi van akkor ha lekapcsol mondjuk a telefonhálózat?
-őserdő-

Bejegyzés: Mit tegyünk, ha a gép elveszi a munkánkat?

s 2018.02.23. 14:47:15

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A liberális társadalom is pont ezt gondolja rólad. Ritka, ám cseppet sem meglepő együttállás.

Bejegyzés: Hagyjál már a komfortzónával

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.23. 14:00:32

Аz én megoldásom: nem venni komolyan a liberális társadalmat, abban csak az elkerülhetetlenül minimális szinten részt venni.

Bejegyzés: Hagyjál már a komfortzónával

Duplaxiii 2018.02.03. 16:40:13

Aranyos írás, egy évtizedet késett.
Érintett vagyok, a baráti körömben is számtalan magasan képzett, nyelveket beszélő ötvenes található, akik egyike sem a szakmájában dolgozik!
Emlékszem a 2004-2005 közötti időkre, amikor a nyugati multiknak már nem kellett a piacfoglaláshoz a kiváló magyar szakmenerek sokasága és kizárólag életkoruk miatt tömegesen zárták ki őket a munkaerőpiacról hiszen a "fiataloké a jövő!" szlogennel valójában a kiszolgáló, gondolkodást pénzért, divatért, menő életmódért feladó "bloggergeneráció" lett pozicióba téve.
Jellemzően egy 40-es helyett két huszonéves, akiknek sem tapasztalatuk, sem kapcsolatrendszerük nem volt, de már nem is kellett, fogaskerekek lettek és a csapatépítés lett a kötelező.
Normális országokban a 50 körüliek és az idősebbek bincsenek elüldözve, hanem ellenkezőleg, a fiatalok pátyolgatására, tanácsadásra stb. a legoptimálisabbak.
Nálunk az ameriaki marketingalapú, tankönyvre épülő HR diktatúra a mai napig nem engedi vissza őket, hiszen azzal beismernék, még mindig nem köthetik meg az 50-esek cipőfűzőjét sem!
És ez a generáció másik bűne, hogy az utána érkezőket sem engedi a piacra, ők már eleve a kivándorlásra vannak ítélve.
Érdekes egybeesés a cikk idősítése és egy aktuális esemény között, hogy egy nagyon magasan képzett szakeber is éppen állásajánlatot kapott a szakmájából, pedig több mint egy évtizede segédmunkás egy kórházban, hiszen az ő tudása, szakértelme, tapasztalata csak takarításra, szemétszállításra, betegtologatásra elég egy mai 30-as HR-es szerint...
Érdemes megvizsgálni az állásportálokta is, a cégek szakmailag tanulatlan HR-esei készítik a szükséges igényeket, amiket a szintén szakmailag fapados HR-esek terítenek, majd a jelentekezőket a régi lottósorsolás szerint (a lukasztott maszk...) szűrnek, aztán a cég HR-ese még egy kis személyes értékelést is végez és kb. 1% az esély, hogy az állásra a magfelelő ember jelentkezhet a végén.
Egy 60 év felé közeledő magasan képzett és eszméletlen referenciákkal rendelkező ember, aki nemzetközi környzeteben még el is ismert!!!, ma arra alkalmas, hogy egy vállalkozás furgonját vezesse, árút terítsen.
Közben egy 57 éves gépjárművezető, aki több évtizedes rutinnal és referenciákkal is bír, például cégigazgatók sofőrje volt, köztük az egyik még miniszter is lett, szóval ő meg munkanélküli, ő arra a furgonra sem alkalmas, így marad neki a vagonrakodás és a fekete bútorcipelés.
.
További bűne a mai munkerőpolitikának, hogy 1 milliós a valós munkanélküliség és hasonló mennyiségű embert keresnek, Erre a 50 körülieknek továbbra sincs esélyük, sőt a tanulatlan halmaz akar pár hetes tanfolyamokkal másik alkalmatlan halmazt átképezni és még erre a vonalra sem a sokkal tapasztaltabb munkanélküli, pályaelhagyó halmaz veszik igénybe.
Mert az is alap, hogy az oktasson, aki megfelelő életkorú, és lényegtelen, hogy nem is ért ahhoz, amit oktat. Majd az amerikai tankönvekből...
.
Talán megemlítem még, hogy 10 perc alatt igazolni tudom, hogy a mai felsőfokú informatikai képzés hibás és káros! Hogy nem a jövőt oktatják, nem a jövő szakemvereit, hanem a múltat, hogy a aktuális feladatokhoz bérmunkásokat képezzünk.
Hogy a világ max. 2 év múlva váltani fog és a mai garnitúra gyakorlatilag használhatatlanná válik? Kit érdekel megint pár tízezer munkanélküli...

Bejegyzés: Az ötvenesek ébredése

a nemzet fogatlan provokátora 2018.02.03. 12:25:32

Bizony, kedves munkáltatók, hamar elmúlnak azok az idők, amikor két diplomás, ,három nyelvvizsgás, huszonéves, hosszú combú macskák jelentkeztek tömegével olyan munkakörökre is, amit egy idomított csimpánz is képes lenne ellátni fél napos betanítás után..:)

Bejegyzés: Az ötvenesek ébredése

NYESmester 2018.02.02. 18:48:05

Az előző munkahelyemre pont ebben a korban helyezkedtem el, 10 éve. Tudtam tanulni, alkalmazkodni, nyerni a konkurrens jelentkezők között. A cég is teljesen befogadott, a közép-európai régióban a legjobb negyedben voltam.
Amit írtál teljesen megvalósult nálam is.
Csak most 61 vagyok, a környezet is, én is változtam. Újra a munkaerőpiacon, de már szinte láthatatlan vagyok, pedig ugyanazt az energiát - sőt többet - fektetek bele a keresésbe.
Bocsánat, de már nem új karriert kezdenék, hanem inkább a megfontoltság szerepét tölteném be. Ez ma nemigen kell...

Bejegyzés: Az ötvenesek ébredése

Masni 2018.01.27. 00:38:37

@ZBR: és ez senkit sem fog zavarni. Nem hozza a levelet a posta? Sebaj, mert erősebben nyomom a gázt a pirosnál, rádudál az öreg nénire, ingerült a bolti eladóval. Kb. ennyire képes az átlag és ezzel a posta és a coop is tisztában van.

Nagyon egyetértek a korábbi kommentekkel. 150 ezres albérleti áraknál csak a főnök szerint jó fizetés a nettó 180 e forint.

És hát szavak nincsenek arra, hogy micsoda korcs lelkek ezek az emberek:
A múltkor egy vezetőt arra kértem, ismerje el a kollégát, aki jól dolgozik. A kérést elutasította, mert szerinte még a végén elbízza magát. A második nem engedi fontos projektek közelébe az emberét, nehogy a székemre fájjon a foga. A harmadik tudatosan nem a legjobb jelöltet választja, mert nem akar okoskát a csapatba. Az negyedik, ha rossz napja van, minősíthetetlen stílusban üvölt a beosztottjaival, az ötödik nem engedi az otthonról végzett munkát, mert ha nincsenek szem előtt csak az időt lopják, a hatodik nem köszön nekik reggelente, mert nem gondolta volna, hogy ez fontos.

Bejegyzés: Már nem mindenki pótolható

ZBR 2018.01.26. 23:06:07

Jó a poszt, habár úgy saccra a vezetők nagyobb részének többszöri elolvasásra sem menne át, főleg az állami / önkormányzati / nagyvállalati (den nem multi) szektorban.
A BKV és Posta a Coop-pal együtt a munkaerőhiánytól fog agonizálni a következő időszakban és ez így van jól. nothing to say, nothing to do. Így jártak. Nem tudtak, nem tudnak és nem is fognak tudni megújulni a vízzáró, ostoba csinovnyik középvezetői réteg miatt.

Bejegyzés: Már nem mindenki pótolható

GyMasa 2018.01.26. 16:54:55

@Szelid sunmalac:
Hat, lehet igy is, de ez a modszer nem magyarazza, hogy akkor miert nem ment el az interjura, aki megadta a fizetesi igenyet, alfogadtak es behivtak...
SZoval, valami info meg hianyzik a temahoz.

Bejegyzés: Már nem mindenki pótolható

Szelid sunmalac 2018.01.26. 16:36:29

@GyMasa: Ez megint egy masik kerdes. Itt joreszt nem mernokokrol beszelunk. De meg ott sem mindig van a hirdetesben megadva. Sot, elarulom, itt sincs. EN adom meg a fizetesiigenyem, ok pedig ha erdekesnek talalnak es nagyjabol egybeesik az igeny, akkor behivnak.

Bejegyzés: Már nem mindenki pótolható

GyMasa 2018.01.26. 16:29:44

@Szelid sunmalac:
Mondjuk, en el sem megyek egy interjura, ha nem tudom, - legalabb nagyjabol - hogy milyen fizetesre szamitsak.
Es, ez foleg Magyarorszagon fontos, mert nagyon sok ceg azt hiszi, hoyg a 250 bejelentve, meg 300 zsebbe, egy 10+ eves tapasztalattal rendelkezo mernoknek "jo ajanlat". Pedig nem az.
Nalam. pl ez a "egy resz zsebbe" mindig is kizaro tenyezo volt.

Bejegyzés: Már nem mindenki pótolható