A velencei közlegelők tragédiája
2017. augusztus 24. írta: mbudai

A velencei közlegelők tragédiája

Hosszú évek után végre eljutottam Velencébe, régen vágytam már oda. Tényleg gyönyörű, de a rengeteg turista összességében nagyon rossz hatással van mindenre. De van náluk zavaróbb is - az, amit a soha el nem fogyó embertömeg a várossal, annak lakóival, és szolgáltatóival tesz. Mivel magam is az utóbbi vagyok, így ezzel a szemmel is néztem a várost. 

Mi nyugodt nézelődők vagyunk. Tudjuk, hogy nem fogjuk a város minden pontját látni, de tudunk élni vele. Szívesebben ülünk egy kávézóban és nézzük a népeket, vagy járjuk be az adott város kisebb utcáit, mint hogy a mainstream látnivalókkal teljen a napunk. Kevés magunkfajtával találkoztam Velencében - amit ott tapasztaltam, a közlegelők tragédiája néven ötven éve publikált esszé élő példája volt, aminek lényege, hogy végső soron a szereplők azáltal, hogy a közvetlen érdekeiknek megfelelően cselekednek, maguk alatt vágják a fát. 

Vegyünk példaként egy közlegelőt, amely tíz tehenet tud eltartani, és így mindegyik tehén tíz liter tejet ad. A legelőn kiinduláskor 10 gazda tart fejenként egy tehenet. Az egyik gazda egyszer csak gondol egyet, és kicsap még egy tehenet a legelőre. Ekkor egy-egy tehénnek már kevesebb fű jut, ezért mindegyik 10 helyett csupán 9 liter tejet ad naponta – de az a gazda, amelyik két tehenet legeltet, 10 helyett 18 liter tejhez jut. Ezt idővel észreveszi egy másik gazda, és az is kicsap még egy tehenet a legelőre. Ekkor már az elégtelen táplálék miatt minden tehén csak 8 liter tejet ad, de akinek két tehene van, annak 16 liter teje lesz. És így tovább, mivel minden egyes gazda jobban jár, ha még egy tehenet hajt a legelőre, sorra meg is teszik. Amikor már nyolc gazda tart két tehenet, a kéttehenes gazdák csak négy liter tejet kapnak az eredeti tízhez képest. A kilencedik gazda már nem nyerne semmit egy második tehénnel. Ennek ellenére, ha egy gazda úgy döntene, hogy visszavonja az egyik tehenét, rosszul járna.*

Hogy jön ide Velence?

Évi több, mint harmincmillió turista látja a várost. Ez minden nap újabb nyolcvanezer ember ott, ami külvárosaival együtt is kisebb, mint Debrecen. Ízlelgessük picit: 

Egy 54000 lakosú városra évente 30 millió turista zúdul, akik jelentős része mindössze egy napot tölt el a városban, majd megy is tovább. 

Ez a velencei közlegelők tragédiája – annyi az ember, hogy elrontjuk egymás szórakozását. A nagyobb nevezetességek előtt kétszáz méteres sor áll, a szűk utcákban nem lehet elférni, az emberek egymást lökdösik és tolakodnak, nincs levegő, óriási a zaj. Olyan nincs, hogy az ember megáll és gyönyörködik a Sóhajok hídjában, mert egyszerűen ellökdösik onnan a többiek. A gondolák miatt dugó van a lagúnákban, egymás mögött szorosan, megállás nélkül hordják körbe-körbe az utasokat nyolcvan euróért.

Mi következik ebből?

A szolgáltatások romló szinvonala, a csalódott turisták növekvő száma, az elégedetlen helyiek. A szolgáltatóknak, éttermeknek, kávézóknak nem érdekük, hogy a turista elégedett legyen és visszatérjen, holnap úgyis jön a következő nyolcvanezer. Egyszerűen nem fogy el az ügyfél. Ezért az árak az egekben, a színvonal a Canal Grande szintje alatt, a pincérek egykedvűek, a magát jól érezni akaró turista nem vendég már, hanem a szükséges rossz.

Hiába szóltunk hozzájuk kedvesen és olaszul, nem mosolyogtak, nem voltak kedvesek, egyél, igyál, fizess és húzzál, jöjjön a következő.

Este nyolc óra körül akartunk még inni egyet mielőtt elindultunk haza, legalább fél tucat helyen le sem engedtek már ülni, mert már nem akartunk vacsorázni. Vettünk térképet, szuvenírt, képeslapot, ránk sem néztek, csak elvették a pénzt, és mehettünk ahová akartunk. Volt olyan étterem, ahol kicserélték az étlapot, az estiben ugyanazok a fogások 30-50%-al voltak drágábbak, mint pár órával korábban. 

A kereslet és a kínálat találkozik, repülővel, vonattal, autóval, tengerjáró hajókkal hordják az embereket ki és be, mint a fenti példában a gazdák a teheneket a legelőre. Minél többen vagyunk, annál rosszabb az élmény egyeseknek és ezért éreztem konkrétan délben azt, hogy a város olyan, mint egypár volt barátnő, kívülről és első látásra gyönyörű és kívánatos, de egy idő múlva elviselhetetlen. Nagyon úgy tűnik, nem csak nekem: az ott élők elköltöznek, tüntetnek, ki-ki vérmérséklete szerint. A kereskedők kaszálnak, de hosszú távon ennek fenntarthatósága kérdéses.

Mégsem történik semmi

A helyiek és végső soron a turisták is szívnak – akárcsak itthon a bulinegyedben, Izlandon, vagy a világ többi, turisták által elözönlött részén. Példa van bőven. Túl nagy a tömeg, minden drágul, csökken a szolgáltatás szintje, egyre rosszabb minden. Amíg a "keressünk minél többet, költsél minél többet, lássunk minél többet" mentalitás dívik, persze mindezt azonnal, addig ez így is marad, önmagától ez nem fog megváltozni. 

venice-cruise2-7-15-13-6a33ab0f2a6f5efa1d38c7966b3ed94c4396a8db-s900-c85.jpg

Mit tanultam ebből?

Akkor kezdtem el Velencét élvezni, amikor hátunk mögött hagytuk a belvárosi részt és a város távolabbi utcáit kezdtük el felfedezni. Közel két órát kellett volna várnunk, hogy bejussunk a székesegyházba. De távolabb már lépni is lehetett, fagyit enni, csodálkozni. 

Én is hajtom a munkát. Igyekszem minél többet, többért, a vállalkozás már csak így működik, így gondolkodnak a velencei kereskedők is. De nem akarok olyanná válni, mint azok, akikkel ott találkoztam. Nem akarok személytelen, unott, sablonos lenni. Én igényeltem volna a figyelmet, a teret, a helyet és a időt, a nyugalmat és a törődést az otthagyott több száz eurómért – biztosan így vannak ezzel azok is, akik velem dolgoznak. Én nem kaptam meg. Nem kellene ugyanebbe a lagúnába esni. 

Ha túl sok munka van – és hajlamos vagyok túlvállalni magam – az a munkám minőségén is látszik, pedig pont azon nem kellene. Ahogyan látszott a velencei szolgáltatásokon is a túl nagy tömeg. A saját legelőmön korlátos, mennyi tehenet tudok legeltetni. Azt tanultam meg, hogy ne akarjak túl sokat kihajtani, mert hosszú távon nem lesz jó vége. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegtoro.blog.hu/api/trackback/id/tr9212776744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2017.08.25. 08:52:06

Jó a cikk, a probléma valódi. Kb. hasonló érzések miatt utálok tömegturistaként utazni, inkább a kiesebb, csendes helyeket keresem. Távoli tájak nézelődésére pedig a VR is egyre jobb lesz.

arncht 2017.08.25. 09:40:36

az olasz pincerekkel nekem nagyon hasonlo tapasztalatom van mindenutt. nem csak olaszorszagban, hanem bevandorlokent is megoriztek ezt a "jo szokast".

Plumper_ 2017.08.25. 09:54:29

pfujj, na ide se megyek.

blöff 2017.08.25. 10:04:06

olaszország túlárazott, túlhype-olt, a vendéglátás szar és sokszor bunkók, mert megtehetik. Még a nagyon trendi romantikus Toszkána is csalódás. Csúcsrajár a turizmus ipar futószalagon nézzük a romokat, templomokat, kíváncsi lennék egy tesztre, hogy a must-view-k után ki mire emlékszik, kiben mi maradt meg, azon túl, hogy kipipálhatja hogy járt ott és felteheti a faszbukra.
Mert már csak ez a lényeg, a fapadosok a faszbukból (no meg a vendégmunkásokból) élnek.

Midnight Run 2017.08.25. 10:08:18

Teljesen egyetértek a posztolóval. Szerintem régóta meg kellene fontolni egy 20-30 eurós belépő díjat, amit az fizet, aki bemegy a városba.

Persze így is fizetsz rendesen - a köz WC használata 1,5 euró, ami azért kicsit durva. Az éttermek és egyéb szolgáltatások díjai is kétszerese az olasz átlagnak.

viki28 2017.08.25. 10:55:57

Én idén tavasszal jártam életemben először Velencében, pontosan ezektől féltem, amik a posztban is szerepeltek. Ezzel ellentétben én nem találkoztam tömeggel, a Grand Canale-n nyilván, de 3 utcával beljebb a Szent Márk tér túloldalán már csak a helyi fiatalok ültek kint a hangulatos kanális menti bárokban, elvétve néhány turistával találkoztunk, akik a térképen bogarászták, hogy merre is járhatnak. Augusztusban, a nagy szabadságolások alatt szerintem egyik olasz városba sem szabad betenni a lábunkat, nemhogy Velencébe.
Ami a pincéreket illeti, mi csak kedves emberekkel találkoztunk, akik nem feltétlen beszéltek angolul, de mosolyogtak és kedvesek voltak. Szerintem általánosítás leírni azt, hogy unottak és személytelenek. Lehet, hogy a Szent Márk tér közepén a kávézókban dolgozók azok, de az apró sikátorokban találni sok olyan helyet, ahol a helyi munkások közé lehet beülni és teljesen más a légkör, teljesen más a kiszolgálás. Ezek nyilván nem a fancy helyek, hanem a kockás abroszos kis trattoriák.
Nem akarom tagadni, mert tényleg borzasztóan sokan vannak ilyen kis alapterületen, de szerintem meg lehet találni azokat a helyeket, ahol kevesen vannak és fel lehet lélegezni. Érdemes kihajózni a Lidóra (nekünk ott volt a szállásunk, teljesen más világ, nyugodt, mintha megállt volna az élet, madárcsicsergésre keltünk minden reggel), elmenni a közeli szigetekre (reggel az első hajóval, beelőzve mindenkit), és elveszni egy kicsit Velence távolabbi pontjain is, parkjaiban, nem csak a Grand Canale partján mászkálni. Meg persze az időzítés is számít. Nekem abszolút pozitív csalódás volt.

Józsi01 2017.08.25. 10:56:42

Ez hazugság,. Nyugaton minden jó minden szép. Csak a kurva kibaszott magyarok ilyenek. Az író is egy ilyen frusztrált állat.

megamedve 2017.08.25. 11:18:31

@viki28: Nyilván, mert tavasszal voltál. Én jártam már ott vagy 4x, tavasszal, nyáron egyaránt. (egyszer átugrottunk augusztusban Jesoloból). Nos a nyár tényleg gáz. Menjetek április 26.-án, szerdán, és nem lesz gond.

gyongyi70 2017.08.25. 12:54:44

@viki28: Épp ezt akartam írni. Mi egyszer januárban voltunk, de még több héttel karnevál előtt, egyszer meg nyár elején júniusban. Mindkétszer kellemes élmény volt. Találkoztunk sok kedves emberrel, néhány bunkóval, ez mindenhol így van, nem szabad általánosítani.

Egyébként erről, hogy "Velence megtelt", a "helyieknek elegük van a turistákból" már hetek óta cikkeznek, de csak kevesen veszik a fáradtságot, hogy az eredeti híradásokat elolvassák: Velence mindig is fő turisztikai célpont volt, mindig sokan jártak oda már a 19. századtól kezdve, de a mostanra azért eszkalálódott a helyzet, mert a tengerjáró hajókkal "ráhordják" a rengeteg embert, ráadásul ezek nem is fizetnek ott szállodát, vendéglátást, egy nap alatt végigrohanják, alig költenek, csak a baj van velük. Ám ezen lehet segíteni, gondolkodnak is rajta: extra kikötői díjakkal, adókkal, amitől nem fogja megérni ez a fajta "turista biznisz"

egyhazmester (törölt) 2017.08.25. 12:58:17

Ilyen jó és jól megírt posztot régen olvastam... gratula és köszönöm!

gyongyi70 2017.08.25. 13:02:20

@blöff: Ezzel is vitatkoznék. A szállást tekintve Olaszo jobb ár/érték arányban mint sok magyar idegenforgalmi hely. A vendéglátás magyar szemmel drága, de nem drágább, mint sok más nyugat-európai ország. (Nem is beszélve mondjuk Svájcról, Japánról). A belépődíjak drágának tűnnek, de ha itthon is járnál olyan sok múzeumban egy nap, mint ott, akkor rájöhetnél, hogy az sem több. Csak hát annyi látnivaló van, ide is be "kell" menni, oda is, ha már itt vagyunk... Mi éppen ezért szoktuk önkorlátozni magunkat, és az általad is említett túl sok hatás miatt: egy-egy helyre megyünk csak be, viszont évről évre visszajárunk, mert egyszerűen szeretjük és kész. :-)

Who111 2017.08.25. 13:38:45

Mi most augusztusban voltunk Jesolóban, és onnan mentünk át Velencébe (Punto Sabioni -ból) hajóval. Reggel mentünk, és kora délután mentünk vissza a szállásra. Reggel még nem volt nagy tömeg, bár a nevezetes múzeumok előtt már akkor is sorok álltak. (Azért tömeg volt.) El lehetett férni. A kis mütyürök és a nem drágák (helyi viszonylatban), viszont, ha beülsz valahová az brutális. A kereskedők kedvesek voltak, nem voltak bunkók, bár egyeseknél némi fásultságot fel lehetett fedezni. De amikor a boltban 0,8 eurós dobozos limonádét kb. 6 euroért ittuk a kávézóban, a fagyi meg 3 euro volt/adag (tölcsérrel) az kicsit megrázott. Egyébként, ha nem a tengerparton vásárolsz, hanem pl. Visotto vagy familia boltban, akkor pl. megkapod a kilós nutellát 5,60-ért, a literes Camparit 11,90-ért (átszámítva kb. 3660Ft) itt a Tesco -ban a 0,7 literes 4990 Ft. Tészta szintén olcsóbb. Coccolino megint csak. Érdemes bevásárolni, csak nem mindegy hol.

csincsilla72 2017.08.25. 13:47:54

"Én igényeltem volna a figyelmet, a teret, a helyet és a időt, a nyugalmat és a törődést az otthagyott több száz eurómért –"

Hát ez remek, kedves poszter. Az egész cikk arról az egyébént valós problémáról szól, hogy a rengeteg turista fizikai jelenléte tesz élhetetlenné és élvezhetetlenné egy várost, de persze Te is ott voltál, veled is többen voltak.
Álszent hozzáállás, már elnézést. Ne a többszáz euródat lengesd és követeld érte a figyelmet, a teret, a nyugalmat, hanem járulj hozzá ennek megvalósulásához oly módon, hogy NEM mész Velencébe.

bontottcsirke 2017.08.25. 13:48:39

Nyilván azért megyek Velencébe, hogy kokkolínot vegyek.

Én harminc éve voltam, de akkor is ilyen agyonhájpolt bunkó hely volt, nem mellesleg büdös és igénytelen.

De ki megy Olaszországba amikor itt van Ausztria?

báró Csekonics 2017.08.25. 14:23:32

@blöff: Toszkánát ugye nem Siena (meg még egy-két hypoltabb-nagyobb városka) után ítéled meg?
Mi többször is nagyon jól éreztük magunkat - igaz, legtöbbbször pont azokban a kis városkákban, ahová szervezett út (hál' Istennek) sose megy.
Nem is rajongunk a szervezett utakért, pont ezért. Be a kocsiba, aztán nyomás.
Ott a pincérek is kedvesek, de legalábbis sosem unottak és egykedvűek, és persze lehetőleg olyan helyekre ültünk le, ahol helyiek (is) esznek - pl. volt olyan, hogy a szomszéd asztalnál Carabinieri hölgy ebédelt.

"Akkor kezdtem el Velencét élvezni, amikor hátunk mögött hagytuk a belvárosi részt és a város távolabbi utcáit kezdtük el felfedezni. Közel két órát kellett volna várnunk, hogy bejussunk a székesegyházba. De távolabb már lépni is lehetett, fagyit enni, csodálkozni. "
Na, így kell ezt csinálni. De pl. Párizs se csak Eiffel torony, meg Notre Dame, meg Diadalív - be kell menni a kis utcákba, leülni egy kávé mellé és csak úgy 'ellenni'. Nyilván ezt az ember kicsit sajnálja, ha nyomott a program és 3 napja van a városnézésre, de célszerű betervezni egy-két órákat ilyesmire is. Bárhol is vagy éppen.

Budapesten is megteheted hogy csak úgy leülsz egy padra a Ligetben, a Duna parton, a Margitszigeten stb.

Who111 2017.08.25. 14:27:08

Nem Velencében veszel kokkolinot agysebész. Csak pár dolgot írtam összehasonlításképp, mert valahol elhangzott, hogy túlárazott olaszország. Nos nem mindenben. És a nejem még régen volt Velencében és azt mondta, akkor sokkal büdösebb volt. Most néha egyszer - egyszer lehetett minimális "fuvallatot" érezni. Nekem tetszett olaszország, bár kicsit steril, és a tengerük nyomába sem jön a Horvát és Görög tengerpartnak (víz tisztaságról beszélek). Viszont itt volt egy vihar, fél órával később, már takarítottak. A Görögöknél még egy hét múlva is ott volt a gané... Ausztriába meg talán azért nem járunk nyaralni, mert nincs tengerük... (Bár nyilván szép hely.)

báró Csekonics 2017.08.25. 14:27:37

@Who111: mi eddig mindig teli csomagtartóval jöttünk haza Olaszországból. Ha már ott vagyunk úgyis alapon szépen felpakoltunk a helyi szupermarketben (is), mert ott a Parmiggiano (hacsak nem valami nagyon különleges eresztés) akkor kb. 'sajt' áraban van simán, az Arborio rizs nem duplája-triplája a simának, csak az egyik fajta rizs - annyiba is kerül és így tovább.
Arról nem is beszélve hogy a legtöbb Toszkán kisvárosnak van 'helyi' bora, naná hogy nem hagytuk ki hogy hozzunk.

sas70 2017.08.25. 14:33:24

Ja, a turistákkal mindenhol csak a baj van. Ha sok van belőlük valahol akkor az a baj, ha meg nincsenek akkor az!
A Balaton milyen csúcsszezonban? Mozdulni sem lehet, a parti lángossütő horror áron adja a lángost és az étteremben a pincér sem mosolyog kedvesen.
Velencében a Florian teraszán, ha jól emlékszem 5,50 volt egy kávé, pár sarokkal odébb meg, meg 2 és ingyen használhattad a wc-t.

drazsé 2017.08.25. 17:05:34

Hát nem tudom. Tény, hogy Velencében (is) rengeteg a turista - de hát mit lehet tenni, a tömegturizmus már csak ilyen, Veronában sem lehet elférni, Rómában sem, pedig az még nagy is.

Az árakat én nem találtam anynira túlzónak - hozzáteszem, a Szent Márk téren ha egy vagyon a fagyi is, azon azért ne csodálkozzunk, de pl az Arzenálon túl már csak simán turistaárak voltak emlékeim szerint, ha meg "normális" áron akarsz kb bármit, akkor menj olyan helyre ahol nincsenek turisták - ez még M.o.-ra is igaz.

Az is teljességgel igaz, hogy ha kicsit otthagyod a hordát és letérsz a kitaposott útról, hirtelen nem hogy elviselhető lesz a tömeg, hanem mondhatni meg is szűnik.

Ja, igen, étterembe leülni és nem enni: ezt nem szeretik arrafelé, pláne vacsoraidőben, amikor egyébként is a fél város enni akarna. Tessék keresni egy bárt vagy kávézót erre a célra.
Hozzáteszem, teljesen érthető hozzáállás - főleg annak fényében, hogy ahogy én láttam, minden étterem tele van vacsorázó emberekkel.
süti beállítások módosítása